Eilen sain vihdoinkin uuden kahvinkeittimen, johan sitä puoli vuotta jo ehdittiin suunnitella ostettavaksi. Kutsuin sen kunniaksi vanhempani kahville. Tarjolle tein keittokirjasta bongaamani hyvältä vaikuttavan murutortun ja sen kaveriksi kookosvaniljakastikkeen.

MARJAMURUTORTTU (maidoton, munaton, soijaton)

Murutaikina:
4 dl vehnäjauhoja
4-6 rkl sokeria
1 tl vanilliinisokeria
1 tl leivinjauhetta
200 g margariinia

Täyte:
6-8 dl marjoja
noin 1 dl sokeria
3-4 rkl perunajauhoja

Vuokaan:
margariinia

Voitele suuri paistosvuoka. Sekoita kuivat aineet ja nypi margariini joukkoon. Sekoita keskenään täytteen aineet. Ripottele puolet muruseoksesta vuokaan, kaada päälle marjat ja pinnalle loput muruseoksesta. Paista 200 asteessa noin 25 min. uunin alatasossa.

Yllä siis ohje, jonka mukaan olin torttua tekemässä. Jonkin lukihäiriön seuraksena taikinan sokerimäärä muuttui päässäni desilitroiksi, joten tortussamme oli n. 5 dl sokeria. Hyväähän se oli joskin hieman makeaa, eli vähempikin olisi riittänyt. Vähän kyllä ihmettelin kun taikinaa tuli niin paljon ettei meinannut piirakkavuokaani sopia. Marjoina käytin musta- ja punaherukoita, mutta mitkä tahansa marjat tai hedelmät käyvät väliin.

KOOKOSVANILJAKASTIKE (maidoton, munaton, soijaton)

4 dl (1 prk) kookosmaitoa
noin 1 dl sokeria
tilkka kylmää vettä
1 rkl maissitärkkelystä
2 tl vaniljasokeria

Kaada kattilaan kookosmaito ja sokeri. Kuumenna kiehuvaksi välillä sekoitellen. Sekoita maissitärkkelys vesi tilkkaan ja kaada ohuena nauhana koko ajan sekoittaen kookosmaitoon. Anna kastikkeen kiehua muutaman minuutin. Nosta kattila liedeltä ja mausta vaniljasokerilla. Jäähdytä ja tarjoa kylmänä lämpimän tortun kanssa.

Yritin selata keittokirjoistani sekä netistä vaniljakastikkeen ohjetta, mutta kaikissa oli joko maitoa, munaa tai soijaa. Niinpä sitten päätin kokeilla kuinka onnituu kookosmaidon suurustaminen ja maustaminen. Ja hyväähän tuosta tuli.