Nykyään on suhteellisen helppo noudattaa erilaisia ruokavalioita, koska korvaavia tuotteita on saatavilla vaikka kuinka paljon. Jokainen varmasti löytää niistä omat suosikkinsa. Laitan tähän nyt joitakin omia suosikkejani ja hyviksi havaitsemiani kikkoja maidon ja munan korvaamiseen.

Ihan ensimmäisenä sattuman kautta löytynyt tapa korvata munamaito, esimerkiksi makaroonilaatikossa, on käyttää ihan yksinkertaisesti vispautuvaa soijakermaa. En ole tähän vinkkiin törmännyt missään, niinpä haluan sen teille nyt jakaa. Uunissa vispautuva soijakerma hyytyy aivan kuin munamaito niin ettei eroa edes huomaa jos ei sitä tiedä. Meille tämä selvisi talvella, kun äitini teki kasvisvuokaa ja sen kummemmin "kermapurkin" kylkeä lukematta laittoi purkillisen soijakermaa sekaan. Jääkaapissa oli vierekkäin kaksi purkkia toinen ruuanlaittoon tarkoitettua toinen vispautuvaa, jonka äitini siis laittoi vuokaan. Lopputulos oli erittäin onnistunut. Niinpä sitten kokeilin itse makaroonilaatikkoon tuota ja hyvin toimi. Tarkoitus oli testata myös johonkin piirakkaan, mutta ehti tuo pikkumies herkistyä soijalle ennen kuin sen ehdin tekemään. Mutta uskoisin, että toimii siinäkin.

Kermapohjaisesta pastakastikkeesta tulee mielestäni paremman makuista kaurakermaan tehtynä kuin soijaan. Mutta valkosipuli- tai kermaperunat taas maistuvat paremmilta soijakermaan tehtynä, kaura maistuu mielestäni ikävästi läpi. Valkosipuliperunat onnistuvat hyvin myös kasvislimeen, mitä itse käytän nykyisin, kun on tuo soijakin pannassa. Nämä ovat toki maku asioita ja joku toinen voi olla asiasta toista mieltä.

Silloin kun soijaa pystyin vielä käyttämään olivat Alpron tuotteet ehdottomia suosikkejani. Jogurtit maistuvat lähes normaalilta, eikä ruokakermassakaan ole enää nykyisin makeahkoa makua, joka siinä esikoista imettäessäni oli. Olivat sillä välin uudistaneet tuotteitaan, kun kuopuksen odotusajan söin ihan normaalisti maitotuotteita.

Näin kesän kynnyksellä alkaa jäätelöhammasta kovasti kolottamaan. Onneksi niitkin on saatavilla sekä soija- että kaurapohjaisina. Tofu Icen maku valikoimat ovat melko laajat. Oma suosikkini oli raidallinen suklaa-vanilja, maistuu mielestäni eniten tavalliselta jäätelöltä. Näitä saa myös Ingmannin jäätelökioskeista, yleensä tarjolla on yhtä makua. Toisin kuin kaurapohjaisia jäätelöitä, joita löytyy vain hyvinvarustelluista ruokakaupoista. Esikoisen imetysajalta kaurajäätelö kokemukseni jäivät hyvin lyhyeen. Kauran maku puski sen verta läpi, ettei toista kertaa tullut sitä ostettua. Nyt kun ei vaihtoehtoja ole ajattelin kokeilla uudelleen. Ja yllätyksekseni totesin Oatlyn mansikanmakuisen olevan lähes kuin oikeaa jäätelöä.

Tässä nyt alkuun jotakin. Laitan lisää joku toinen kerta. Ja kysyä saa, jos jokin mieltä askarruttaa. En ole mikään ammattilainen, mutta yritän vastata jos vain osaan.