Totesin, että alkaa olla aika ruveta leipomaankin pikkumiehelle jo jotakin. Kerran kokeilin ihan mutu-tuntumalla tehdä kaura-tattari sämpylöitä. Olivat ihan ok. Mutta poika ei niistä juuri välittänyt, niin kuin ei mistään muustakaan viljatuotteista. Puurokaan ei enää oikein tunnu maistuvan. Mutta sitkeästi aion yrittää, josko tuo vielä joskus oppisi syömäänkin noita leivonnaisia, eikä vain murentaisi pitkin lattiaa.

Lainasin kirjastosta pinon allergisten keitto- ja leivontakirjoja. Laitan tähän nyt mitä olen ehtinyt kokeilemaan leivontaohjeista. Kaikki ohjeet ovat kirjasta Allergia ja keliakia - Ruoka- ja keittokirja; Aila Paganus, Helena Voutilainen, Tammi 2001.

BATAATTIMUFFINIT (maidoton, munaton, luontaisesti gluteeniton)

1 dl bataattisosetta
1 dl margariinisulaa
1 dl sokeria
1 dl tattarijauhoja
1 dl tapiocajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Sekoita kaikki aineet sähkövatkaimella vatkaten. Annostele muffinivuokiin. Paista 200 asteessa noi 15 minuuttia.

Olivat tosi meheviä, kuohkeita ja hyvänmakuisia. Pikkumies vain murusti omansa, mutta meille isoveljen kanssa kyllä maistui. Jätin yhden kokeeksi pöydälle seuraavaan päivään ja oli ihan hyvää vielä silloinkin, ei ollut kuivanut niin kuin gluteenittomat leivonnaiset yleensä. Loput pakastin tulevaa varten, muun muassa parin viikon päästä juhlittavilla yksivuotispäivillä päivänsankari saa muffinia kakun asemesta. Näistä mulla ei valitettavasti tullut otettua kuvaa tuoreeltaan, mutta yritetään muistaa lisäillä myöhemmin.

HELPOT TATTARILEIVÄT (maidoton, munaton, luontaisesti gluteeniton)

100 g maidotonta margariinia
½ dl sokeria
½ dl siirappia
3 dl tattarijauhoja
1 tl soodaa

Kiehauta margariini, sokeri ja siirappi. Jäähdytä. Lisää tattrijauhot, joiden joukkoon on sekoitettu sooda. Anna taikinan levätä kylmässä muutama tunti tai yön yli. Pöyrittele taikinasta tanko, leikkaa parin sentin paloiksi, jotka pyörittelet käsien välissä palloiksi. Painele haarukalla ristiin rastiin pellille leivinpaperin päälle. Paista 180 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.


Tuossa siis alkuperäinen ohje. Rupesin eräänä iltana tekemään taikinaa jääkaappiin valmiiksi seuraavaa päivää varten, kun olin isommalle luvannut, että leivotaan pikkuleipiä. Ajattelin kokeilla noita, kun pienemmälle pitäisi joku hyvä resepti löytää, että saadaan kerhoon keksit mukaan, kun muutkin niitä siellä syövät. Mutta, mutta siirappi olikin päässyt loppumaan ja kauppa mennyt juuri kiinni. Ei auttanut muu kuin alkaa soveltamaan. Korvasin siirapin fariinisokerilla ja ruokalusikallisella vettä. Tein taikinan muuten ohjeen mukaan. Ja hyvältähän se vaikutti kun lykkäsin sen jääkaappiin odottamaan seuraavaa päivää. Kun sitten aloittelimme leipomista, totesin taikinan jämähtäneen yön aikana aivan kivi kovaksi. Ja kun yritin sitä pehmitellä käsissä, mureni se aivan kokonaan. Niinpä sitten murentelin taikinan kulhoon ja lisäsin hieman kylmää vettä sekaan ja sekoitin tasaiseksi. Sen jälkeen jatkoin jälleen ohjeen mukaan. Lopputulos ei ollut ihan sellainen kun olin ajatellut. Voi johtua noista muutoksista. Keksit ovat melko pehmeitä ja meidän murentelija saa niistä selvää jälkeä alta aika yksikön. Toisin sanoaen on hetkessä murentanut keksin ihan hienoksi jauhoksi lattialle. Eli ei noita oikein viitsi mihinkään mukaan ottaa, mutta onpahan kokeiltu. Testaan vielä ihan ohjeen mukaan jossain välissä millaisia tulee.

PASTEIJAT (maidoton, munaton, luontaisesti gluteeniton)

2 dl perunasurvosta
100 g margariinia
1½ dl tattarijauhoja
1½ dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Sekoita margariini, jauhot leivinjauhe ja perunasurvos. Anna taikinan levätä hetki kylmässä. Kaaviloi taikina perunajauhoja apuna käyttäen ohueksi levyksi. Leikkaa neliöiksi tai ota pasteijamuotilla ympyröitä. Nosta jokaiselle pasteijalle täytettä ja taita kolmioksi tai puolikuuksi. Paista 225 asteessa 15-20 minuuttia.

Täytteeksi laitoin paistettua poron jauhelihaa sekoitettuna keitettyyn tattarirouheeseen. Seoksen maustoin pelkällä suolalla, koska ovat tarkoitettu lähinnä pikkumiehen syötäviksi. Täytteeseen voit käyttää jauhelihan sijaan kinkkukuutioita tai sopivia kasviksi pannulla kuullotettuna.


Äsken näitä uunilämpiminä maistelin ja tosi hyviä ovat. Vaikka tekeminen on hankalampaa kuin vehnäjauhotaikinasta voisin ajatella tekeväni tällä ohjeella pasteijat koko porukalle jatkossakin.