Tuli tuossa viikonloppuna lihapullia tehdessäni mieleeni jakaa teidän lukijoidenkin kanssa ideoita miten saa samasta pohjasta tehtyä helposti ruoan sekä allergiselle että muille. Varsinkin, jos allergisen maustevalioima on kovin suppea, saattaa muu perhe kaivata mausteisempaa ruokaa. Juuri viimeksi lääkärillä käydessämme lääkäri painotti, että olisi tärkeää pikkumiehen saada syödäkseen samaa ruokaa kuin muukin perhe, tai ainakin saman näköistä, jos ei aivan samaa.

Lisätkää ihmeessä omia vinkkejänne komentteihin :)

Meillä tällä hetkellä ehkä eniten käytetty ruoanlaiton helpottaja on juuri tuo lihapullataikina. Teen ensin perustaikinan, johon tulee:

400 g jauhelihaa
1 dl nestettä
2 rkl tärkkelysjauhoa
suolaa

Lisäksi taikinaan voi lisätä aineksia sen mukaan mitä ruokavalioon sopii, esimerkiksi juures- tai kasvisraasteita, mausteita, yrttejä, kinkun/pekonin paloja, sipulia jne. Kun taikina perustaikina on tehty allergiselle sopivaksi, otan siitä osan erikseen, mistä tulee hänen pyörykkänsä tai pihvinsä. Sen jälkeen lisään loppu taikinaan mausteita, juustoja tms. mitä kulloinkin sattuu olemaan. Pyörykät paistuvat helposti uunissa samalla kertaa. Leivinpaperiin voi esimerkiksi taitella pienen vekin erottamaan pyörykät toisistaan. Tai sitten laittaa allergisenpyörykät pieneen uunivuokaan pellille.

Laatikko- ja uuniruoat ovat muutenkin helppoja tehdä kerralla pari eri versiota, kun kypsyvät uunissa samaan aikaan omissa vuoissaan. Esimerkiksi kiusaukset ovat hyviä ja helppoja kasata kahteen eri vuokaan sopivista raaka-aineista. Näitä meillä  myös käytetään paljon.

Samoin meillä tehdään paljon keittoja, jotka on helppo keitellä liedellä samaan aikaan. Juureksia kuoriessa ja pilkkoessa on tärkeää aloittaa allergiselle sopivista, jotka sitten jakaa kahteen kattilaan, ja vasta sen jälkeen pilkkoa muille sopivat juurekset. Näin tehden on helppo jauheliha- tai nakkikeitossa laittaa kumpaankin kattilaan sopivat lihat. Mikäli allergiselle käyvät keiton muut raaka-aineet, mutta muille haluaa maustetumpaa ruokaa, voi keitosta kypsänä ottaa osan erikseen ennen maustamista.

Kastikkeita olen myös tehnyt paljon samaan pohjaan, suurustamalla allergiselle sopivilla jauhoilla ja käyttämällä hänelle sopivia raaka-aineita. Valmiista kastikkeesta olen taas ottanut osan erikseen ennen maustamista.