Pikulle lupailin etsiä Pikkumiehen sämpylä- ja leipäohjeita, mitä vielä vuosi sitten ahkerasti meilläkin leivottiin. Sitä loistavaa sämpyläohjetta mitä hain en valitettavasti enää löytänyt mistään, vaikka kävin kaikki ruoka- ja leivontaohjeet läpi (ja niitä ei ole ihan vähän ;) ) Mutta alla oleva vuokaleipä oli myös yksi suosikeistamme.

VUOKALEIPÄ (luontaisesti gluteeniton)

  • 4 dl vettä
  • ½ dl öljyä
  • 1 ps kuivahiivaa
  • 1 tl suolaa
  • ripaus sokeria
  • 1 dl kauralesettä
  • 5 dl luontaisesti gluteenitonta jauhoseosta
  • 1 tl ksantaania

Lämmitä vesi 42 asteiseksi. Lisää öljy, sokeri ja suola. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Sekoita sähkövatkaimen taikinakoukuilla tai yleiskoneella tasaiseksi. Vaivaa taikinaa jonkin aikaa, jotta se kohoaa paremmin. Kaada taikina voideltuun leipävuokaan ja tasoita pinta öljytyillä tai veteen kastelluilla käsillä. Kohota liinan alla puolisen tuntia ja paista 225 asteessa ainakin tunnin verran. Paistamisen loppuvaiheessa pinnan voi peittää leivinpaperilla palamisen estämiseksi. Leipä on valmis kun reunat ovat kunnolla ruskistuneet ja irtoavat vuoasta.