Oikeastaan meidän piti syödä lasagnea, mutta kun olin aloittelemassa ruoanlaittoa huomasin, ettei meiltä löydy lasagnelevyjä, joita voisin syödä. Toisissa oli kananmunaa toisissa soijaa. Niinpä piti keksiä jotain muuta. Sen jälkeen kun huomasin naudanlihan aiheuttavan oireita vauvalle, olen opetellut käyttämään myös lammasta, ettei aina tarvitse syödä possua tai broileria.

Oheisen mureketaikinan kehittelin talvella lammaspyöryköitä varten. Nyt tein samasta taikinasta hieman soveltaen täytetyn murekkeen. Taikinasta voi siis tehdä niin pihvejä, pyöryköitä kuin murekkeenkin, täytteellä tai ilman. Taikinan voi tehdä yhtä hyvin myös possun-, naudan- tai esimerkiksi poronjauhelihasta. Täytteeseen voi jokainen käyttää mitä haluaa kasviksia, pekonia, yrttejä jne. Laitan ohjeeseen taas jonkin verran vaihtoehtoja mitä raaka-aineita voi käyttää. Itse käytän mausteita ihan normaaliin tapaan, koska vauva ei niille ole oireillut. Mutta yhtä hyvin ne voi jättää pois tai korvata itselle sopivilla.

Ja nyt sitten itse asiaan....
86647.jpg

KASVISTÄYTTEINEN LAMMASMUREKE (maidoton, munaton)

400-500 g lampaanjauhelihaa
1 sipuli
1 rkl öljyä
1½ dl kaurakermaa tai maustamatonta soijajogurttia tai 1 dl vettä
2 rkl perunajauhoja tai maissitärkkelystä
½ dl couscousia, hirssisuurimoita, Helmi-perunasuurimoita tai maissipolentajauhoa
2-4 valkosipulinkynttä tai 2 tl valkosipulijauhetta
suolaa
paprikajauhetta
kuivattua persiljaa tai muuta yrttimaustetta

Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota sitä hetken aikaa öljyssä. Sekoita suurehkossa kulhossa nesteeseen tärkkelys, suurimot ja mausteet sekä jäähtynyt sipuli. Lisää jauheliha ja vaivaa tasaiseksi taikinaksi käsin tai puuhaarukalla sekoittaen. Laita kulho jääkaappiin n. ½-2 tunniksi. Muotoile taikinasta kostutetuin käsin pyöryköitä, pihvejä tai mureke leivinpaperin päälle pellille. Jos haluat täytetyn murekkeen, levitä taikina leivinpaperille tasaiseksi n. 1-2 cm:n paksuiseksi levyksi. Levitä haluamasi täyte levyn toisen puolen päälle. (Itse käytin tällä kertaa 1 raastetun porkkanan, n. 4 cm:n palan kesäkurpitsaa suikaloituna, aurinkokuivattuja tomaatteja ja ruohosipuia silputtuna.) Taita toinen puoli täytteen päälle tai kääri rullalle, painele saumakohdat tiukasti kiinni. Paista 225 ateessa noin 40-45 minuuttia.

Lisäkkeeksi tein Timjamiperunoita, joiden ohjeen löysin Marielta täältä. Sekä raikasta salaattia.