Tuli heti alkuun melkoisen pitkä tauko kirjoittamiseen, kun molemmat pojat sairastivat pari viikkoisen flunssan samaan aikaan. Meinasi välillä äidin syli loppua kesken, kun molemmat vain kitisivät kuumeessa eikä mikään ollut hyvä. Nyt on flunssa selätetty, vaikka nenät vielä vuotavatkin niin äidillä kuin pojillakin. Se on tämä siitepölykausi. Meillä on isompi oireillut joka kevät jonkin verran yhdessä itseni kanssa koivun kukinta aikaan, ja tuntuisi pikkuveljellä olevan sama vaiva. Lääkärit tosin yrittävät väittää, ettei ensimmäisenä keväänä voi vielä oireilla siitepölyille, mutta kyllä vaan meidän lapsilla on molemmilla nenä vuotanut. Esikoinen oli 3-4 -kuinen ensimmäisenä keväänään ja kuopus on nyt 8 kuukautta.

Sairastelun takia meillä on ollut ruokakokeilut vähän tauolla. Eikä pikkumiehen ihokaan ole kovin hyvässä kunnossa ollut. Mustaherukkaa yritettiin maistella, mutta oli turhan kirpeää sellaisenaan eikä poika suostunut sitä kovin paljon ottamaan. Tänään sitten aloitettiin poronliha, ensimmäisenä lihana. En vaan taas saanut pikkumiestä paljon syömään. Onnistuin melkein keittämään perunat ja kesäkurpitsat pohjaan, ja ilmeisesti perunat eivät sitten olleet kuitenkaan kypsyneet ihan kokonaan. Ainakaan haarukalla muussaaminen vauva kainalossa ei oikein meinannut onnistua, ja poika vaikutti siltä että suuta alkoi kutittamaan syödessä.

Me muutkin söimme tänään poroa. Tässä viikolla sattui keittokirjaa selaillessani silmiin Burgundin padan ohje, jossa oli lihaksi usean vaihtoehdon joukossa mainittu myös poro. Ajattelin kokeilla ohjetta, koska joka tapauksessa olin lihaa sulattamassa vauvan ruokaa varten. Vauvan lihan leikkasin kuutioiksi, jotka sitten keitin kypsäksi miedolla lämmöllä haudutellen. Sen jälkeen laitoin kuutiot teholeikkuriin ja eikun kone käyntiin ja liha hienoksi. En mitenkään punninnut lihaa vaan ihan summa mutikassa otin osan erilleen vauvaa varten, sain noin kymmenen ruokalusikallista hienonnettua lihaa, jotka pakastin.

Mutta siihen Burgundin pataan. Tein ihan alla olevan ohjeen mukaan, käyttämällä kaupan alkoholitonta punaviiniä, kun en jaksanut lähteä Alkoon asti. Maku olisi varmaan ollut parempi oikeaa viiniä käyttämällä, vaikka hyvää tämäkin oli. Alkuperäisessä ohjeessa oli käytetty lihaliemikuutiota, mutta koska emme naudattomuuden takia voi sitä käyttää laitoin kasvisliemikuution.

BURGUNDIN PATA

400-500 g luutonta poron paistia tai lapaa
1 rkl öljyä
1-2 rkl margariinia
2 rkl vehnäjauhoja
2 dl vettä
2 dl punaviiniä
1 liemikuutio
4 pientä sipulia
1-2 valkosipulinkynttä
1-2 laakerinlehteä
3/4 tl timjamia
1 tl suolaa
1/3 tl jauhettua mustapippuria
ripaus cayennepippuria
3 porkkanaa
1 purjo
200 g pieniä herkkusieniä

Leikkaa liha 3-4 cm:n paloiksi. Ruskista kuumalla pannulla pienissä erissä öljyn ja margariinin seoksessa.
Nosta lihapalat kattilaan ja sekoita niihin vehnäjauhot. Lisää vesi pannun kautta. Lisää punaviini, liemikuutio ja kuoritut lohkotut sipulit, hienonnettu valkosipuli ja mausteet. Keitä pienellä lämmöllä kannen alla noin 30 min. Sekoita välillä. Kuori ja leikkaa porkkanat viipaleiksi. Pese ja paloittele purjo. Lisää pataan porkkanat ja vähän myöhemmin purjo sekä herkkusienet. Hauduta vielä 20-30 min.