On ollut niin hirveä hulina päällä viime viikot, etten ole ehtinyt paljon sivuja päivittelemään. Ja totesinkin tuossa päivällä, että sairaala reissun kuulumisetkin on vielä kertomatta, vaikka siitä on jo puolitoista viikkoa, kun siellä käytiin.

Menin silloin aamulla sairaalaan sillä asenteella, että pojalle tehdään vehnäaltistus, koska edellisellä kerralla oli sovittu, että jos maito ei selvästi edelleenkään käy altistetaan vehnä, jos siitä on kotona oireita ilmennyt. Mutta koska se on tuolla Allergiasairaalassa niin arpapeliä kuka lääkäri siellä on vastassa, sattui meille tietenkin eri lääkäri kuin viimeksi. Tämäpä sitten oli sitä mieltä, että äiti kuvittelee ja liiottelee oireita, kun pojan iho ruokavalion ansiosta on kunnossa. Kerroin hyvin selvästi millaiset oireet vehnästä silloin kokeillessa oli tullut, mutta kun ei niin ei. Vaikka Prickitkin näyttivät positiivista, oli lääkärin asenne edelleen, ettei pojalla välttämättä vilja-allergiaa ole. Hän ei myöskään suostunut tekemään tavallista altistusta, johon oli aika varattu, vaan tahtoi vehnästä kaksoissokkoaltistuksen, jotta voi olla varma oireiden tulevan juuri vehnästä. Ei muuta kuin uusi aika altistukseen lokakuun lopulle ja kiitos näkemiin. Koska olin lähtenyt sairaalaan altistusta varten, ei meillä ollut pojalle ruokaa matkassa. Eipä siinä sitten auttanut muu kuin marssia lähimpään kauppaan ja toivoa, että sieltä jotakin sopivaa löytyisi. Ei löytynyt. Kassissa oli onneksi rusinapaketti matkassa. Ja niitä poika sitten mutusteli, kun jatkoimme seuraavaan kauppaan. Sieltä onneksi löytyi Vatajan nakkeja, ei niitä allergia-merkillä olevia, mutta saivat hätätilassa kelvata, vaikkei minulla ollut aavistustakaan, mitä nakeissa käytetty kasvisuute sisältää. Niitä nakkeja poika sitten söi kylmiltään bussipysäkillä bussia odottaessamme.

Ärtymystaso on tuon reissun jälkeen ollut melko korkea monestakin syystä, erityisesti lääkärin asenteesta johtuen. Hän kun ei usko äidin sanaa, että mannapuurosta nousi urtikaria, vaan haluaa altistuksen, jonka tulos myös perustuu äidin havainnointiin oireista. Ihan niin kuin niitä oireita nyt jotenkin erilailla katsoisi. Tuo kaksoissokko altistus on varmasti ihan hyvä ja luotettava testaus menetelmä, mutta itseäni se epäilyttää vehnästä ilmenneiden oireiden rajuuden takia. Niitä paukamia kun ei ollut vain suun ympärystössä vaan joka puolella kehoa. Ja eikös se niin ole että laaja-alainen urtikaria on täysin verrattavissa anafylaktiseen reaktioon elimistön kannalta. Osaakos joku teistä lukijoista kertoa voidaanko altistus keskeyttää ja allergia todeta, jos reaktiot ovat jo esimerkiksi tuosta ensimmäisestä leivästä rajut? Vai onko sitä leipää pakko syöttää se viisi päivää?