Viime viikolla olimme kesäloma reissulla siskoni luona. Vauvalle piti tietenkin olla omat eväät mukana. Tähän mennessä olin keittänyt aina lihat erikseen ja pakastanut kerta-annoksina ja kasvissoseet muutaman päivän annoksina jääkaappiin. Nyt halusin saada mukaan kokonaan valmiit annokset, jotka voi vain lämmittää ruoka-ajan koittaessa. Niinpä sitten lähtöä edeltävänä päivänä keittelin makaroni-jauhelihapataa ja lihapullia, jotka pakastin ja otin sitten jäisinä kylmälaukussa mukaan.

TATTARIMAKARONI-POROJAUHELIHAPATA

116581.jpg

200 g poron jauhelihaa
1 pieni bataatti
½ kesäkurpitsa
2 dl tattaripastaa
vettä

Kuori ja paloittele bataatti ja kesäkurpitsa. Laita palat kattilaan ja lisää vettä niin että kasvikset peittyvät. Kun vesi on alkanut kiehua lisää jauheliha pieninä murusina kattilaan. Anna kiehua kunnes kasvikset ovat kypsiä. Kaada keitinvesi talteen toiseen astiaan. Keitä tattaripasta kypsäksi paketin ohjeen mukaan. Lisää pasta muiden aineiden joukkoon ja soseuta lapsellesi sopivaksi, tarvittaessa lisää keitin vettä saadaksesi koostumuksen mieleiseksesi.

Vastaavan padan voi tehdä hyvin myös muistakin raaka-aineista, lihaa ja kasviksia vaihtamalla omaan ruokavalioon sopivaksi. Myös pastan voi vaihtaa sopivaan vaihtoehtoon (riisi, maissi).

KEITETYT POROPYÖRYKÄT

116580.jpg

200 g poron jauhelihaa
½ dl kuumaa vettä
2 rkl Mielihyvä-perunahiutaleita
(persiljaa tai muuta yrttiä)

Mittaa kulhoon keitetty kuuma vesi ja lisää perunahiutaleet (ja yrtit). Anna turvota hetken aikaa. Sekoita jauheliha joukkoon tasaiseksi massaksi. Laita taikina hetkeksi jääkaappiin lepäämään. Laita kattilaan reilusti vettä ja nosta liedelle. Pyörittele taikinasta pieniä pyöryköitä. Kun vesi kattilassa kiehuu, pudota pyörykät kattilaan ( ei kuitenkaan liian monta kerrallaan). Keitä pyöryköitä noin 5-8 minuuttia, kunnes ovat täysin kypsiä. Pakasta kerta-annoksina.

Ja kuten edelläkin myös nämä voi tehdä lapselleen sopivasta jauhelihasta. Laitoin tosiaan tuohon taikinaa vähän kuivattua persiljaa sekaan, jotta kokeillaan sitä. Tosin on taas kokeilut vähän jäässä, kun viime viikon oli pikkumies antibioottikuurilla korvien takia ja nyt sairastavat molemmat pojat vesirokkoa. On kyllä ollut yhtä sairastamista tämä koko kesä. Jospa se tästä vähitellen alkaisi helpottaa ja päästäisiin täysillä nauttimaan loppu kesästä. Toivotaan...